Heinolan vesilintutarha

Heinolan Lintuhoitola (ent. Heinolan lintutarha) on jo vuosikymmenien ajan hoitanut erilaisia lintuja. Hoitolassa asustaa sekä kotimaisia että ulkomaisia lajeja. Hoitoon tulleita lintuja pyritään vapauttamaan takaisin luontoon, mutta osa joutuu jäämään hoitolaan asumaan pysyvästi. Hoitolan toiminnassa on tärkeää, että sekä hoidettaville että pysyväisasukkaille pystytään tarjoamaan mahdollisimman laadukkaat elintilat. Vuonna 2020 hoitolalle valmistui upea uusi vesilintuhoitola, jossa kaikki on mietitty viimeisen päälle lintujen lähtökohdista katsottuna.

Heinolan vesilintutarhan pihaa
Avajaispäivänä ensimmäiset asukkaat olivat jo päässeet muuttamaan ulkotiloihin

Uusi rakennus on puolikaaren muotoinen, puurunkoinen ja tilavuudeltaan 1520 m3. Rakennuksen viherkatto pitää lokit loitolla ja lisäksi sisäpiha on verkotettu. Kesäaikaan linnut viihtyvät parhaiten ulkona, mutta kylmällä säällä sisä- ja ulkotilojen väliset luukut avataan, jolloin linnuilla on vapaa kulku.

Sisäpuolen tilat ovat muunneltavissa väliseinillä eri kokoisiksi tiloiksi riippuen vaihtelevista tarpeista. Sekä ulko-että sisätiloissa on linnuille altaita joissa pulahtaa.

Sisätiloissa sisustus oli avajaispäivänä vielä kesken vaikkakin hyvällä alulla

Kävijät pääsevät katselemaan lintuja myös yleisökäytävän kautta. Käytävän ja lintujen asuintilojen väliset ikkunat ovat kaksisuuntaista lasia, joka tarjoaa linnuille rauhaa sekä stressittömämpää elämää. Ikkunoiden paras mahdollinen toiminta on otettu huomioon myös valaistussuunnittelussa, jonka vuoksi yleisökäytävällä on himmeämmät valot kuin asuintiloissa.

Ikkunat ovat kaksisuuntaista lasia, joka tarjoaa linnuille rauhaa katselevilta ihmisiltä

Uuden rakennuksen ansiosta Heinolan lintuhoitola on nyt yleisölle avoinna ympäri vuoden. Yksi isoimpia hankkeen mahdollistavia tekijöitä oli Terttu ja Sulo Kallioniemen merkittävä testamenttilahjoitus. Loukkaantuneita lintuja toimitetaan hoitoon vuosittain n. 250-300 kpl.